18.11.2013

Kynsikirjan suunnittelu
Sain vihdoinkin tehtyä Ifolorille* kauan suunnitellun kynsikirjatilauksen!* :D Tilasin siis heidän kuvakirjavalikoimastaan* pehmeäkantisen A4-kokoisen Soft-kuvakirjan. Sivumääräksi otin tällä kertaa pienimmän vaihtoehdon, eli 26 sivua. Valittavana oli 26 sivun kirjasta aina 132 sivuiseen, mutta tässäkin oli jo sen verran suunnittelemista ja asettelua ym., joten ajattelin sivujen riittävän näin ensimmäiseksi kirjaksi. Ja kyllä, luultavasti teen vielä joskus uuden ja paksumman version, olettaen että olen tyytyväinen tähän, kun saan sen valmiina käsiini! ;) Ajattelin että tässä toimitusta odotellessa voisin vähän näyttää millainen tuo Ifolor Designer -ohjelma on, jolla siis kirjani kokosin. Kuvakirjan voi koota myös Ifolorin sivuilla valmiista pohjista, mutta tämä koneelle ladattava ohjelma on paljon monipuolisempi ja siinä voi välillä tallentaa kirjan ja jatkaa sen työstämistä myöhemmin (mikä oli minusta erittäin hyödyllistä). Sivumäärää voi myös tarvittaessa lisätä kirjaa työstäessä.


Ifolor Designer -ohjelman työskentelytila näyttää tältä. Vasemmasta sivupalkista löytyy kirjan ja kuvien työstämisvalikot ja oikeasta juoksevat kirjan sivut, josta näet millä aukeamalla olet. Sivujen järjestystä voi myös muuttaa sieltä raahaamalla valittu aukeama haluttuun kohtaan listaa. Yllä olevassa kuvassa minulla on vasemmalla kuvareunusten/rajausten valikko avoinna ja siinä näkyy pari itse muokkaamaani värikästä reunusta. Tämäkin mahdollisuus oli minusta kiva lisä tässä ohjelmassa, vaikka valmiitakin malleja oli useita.


Yllä olevassa kuvassa on työskentelypalkin eri valikoita valittuna. Ensimmäisenä varmaan kannattaa valita kirjalle kansi ja vaihtoehtoja on ihan paljon erilaisia, ihan kokonaan omista kuvista kootusta kansista, erilaisiin teemakansiin. Erilaisia sivumalleja on myös hyvin monenlaisia. Voit valita 1-8 kuvaa per sivu tai vaikka sivun jossa on pelkkää tekstiä. Tai voit vaikka valita jonkin kuvan jatkuvan koko aukeamman ylitse. Kaikkia näitä valmiita asetteluja voi muokata. Raahaat vain kuvat haluttuun paikkaan, muutat kokoa, kierrät haluttuun kulmaan ja vaihdat kuvien keskinäistä järjestystä (jos ne menevät osittain päällekkäin). Ohjelmalla saa kyllä järjestettyä kuvat juuri siihen järjestykseen ja asentoon kuin vain haluaa. Ainut ongelma mikä tästä saattaa seurata, on liiallinen suunnittelu ja yksityiskohtien hinkkaus. :D

Sitten on vielä ne kuvien reunukset, sivujen pohjat ja Clip Art -kuvat. Unohdin ottaa sivupohjista kuvakaappauksen, mutta niissäkin siis vaihtoehtoja riittää. Minä valitsin sivuiksi tuollaiset vaaleat pohjat, joissa on kulmissa kiekuroita. Käytin paria eriväristä pohjaa, eli kaikki sivut eivät suinkaan ole siis vaaleanvihreitä. Kuvien reunuksissa/rajauksissa on siis valinnanvaraa näyttävistä ja leveistä rajauksista, sydämen muotoisiin ja tavallisempiin ohuisiin reunuksiin. Ne valitaan jokaiselle kuvalle erikseen raahaamalla valittu reunus halutun kuvan päälle. Clip Art -valikosta löytyy joukko valmiita pikkukuvia, joilla voi täydentää ja piristää kirjan sivuja. :) Kuvat on jaoteltu teemoittain. Aiheita ovat mm. juhlat, joulu, Halloween, pääsiäinen, häät, vauva, matkustus, loma, musiikki ja urheilu. Nämäkin kuvat raahataan haluttuun paikkaan ja niitä voi kiertää ja niiden kokoa voi muuttaa.

Kuvan värikkään fishtail-lakkauksen tutoriaaliin » täältä «.
 
Kaksoisklikkaamalla kirjan kuvaa pääsee pieneen editointivalikkoon, josta minä käytin pelkästään tuota cutting vaihtoehtoa. Täytyy myöntää että oli kyllä aika kätevää, että kuvat pystyi croppaamaan itse tuolla ohjelmassa, eikä tarvinnut sitä varten muokata uutta kuvaa toisella ohjelmalla. Itse kuvathan lisäsin sivuihin pitämällä ohjelman vieressä auki kuvakansioitani ja raahamalla kuvan kansioista kuvalle varattuun paikkaan kirjassa. Tämän jälkeen yleensä aina muokkasin kuvan muotoa ja kokoa vetämällä kuvan reunasta ja joskus sitten vielä croppasin sopivammaksi. Niin ja tietysti asettelin kuvat paikoilleen.

En tiedä kuinka paljon saitte selvää tästä selkeästä selityksestäni, heh. Yhteenvetona sanoisin että kannattaa ladata tuo ohjelma koneelle ja tutkia rauhassa mitä kaikkea sillä voikaan tehdä, se on yllättävän monipuolinen! Sitten vain päästää luovuuden valloilleen ja kokoaa ihan niin omannäköisen kirjan kuin vain haluaa! :)  Ifolorolilla* on muuten tällä hetkellä kuvakirjat -20 % alennuksessa (19.11 asti), joten jos olet miettinyt oman kirjan kokoamista, niin nyt kannattaa tarttua tarjoukseen. Hihii, en malta odottaa omaani. Toivottavasti postimies tulisi pian paketin kanssa! ^_^


*Affiliate-linkit merkitty tähdellä, kirja tilattu lahjakortilla.

6 kommenttia:

 1. Tämmönen olis kyllä niin kiva :) Ite latasin viime viikolla ohjelman koneelle, mutta kaikki kosahti siihen, kun olin pienentänyt kaikki hyvät kuvat blogiin sopiviksi. Eivät sitten omistaaneet tarpeeksi resoluutiota tähän kirjaan. Harmittaa :( Mutta tästä edespäin tallenan kuvat uudella nimellä, enkä vanhan päälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! :( ...Mullakin käväisi mielessä tuo resoluutio, kun kyllä tuo A4-sivu on kuitenkin aika iso. Mielestäni en ole kuitenkaan pienentänyt kuviani niin paljoa blogia varten, vaikka kyllä niitä aina vähän pienennän. Saattaa kuitenkin varsinkin vanhemmissa kuvissa näkyä häiritsevästi kuvien epätarkkuus, mutta ei voi sitten mitään. Kannattaa kyllä tallentaa uudella nimellä. :) Mäkin olen alkanut tallentamaaan muokatut kuvat kahdessa koossa, varmuuden vuoksi. Saat sitten vähän myöhemmin tilattua kirjan. :)

   Poista
 2. Mäkin tein juuri Ifolorin kirjaohjelmalla itselleni kynsikirjna. Päätin, että teen tämmösien jokaisesta harrastusvuodestani erikseen, jos tykkään ja aloitin siis ihan ekasta vuodesta. Mäkin valitsin tuon pienimmäin sivumäärän, joka riitti mainiosti kun harrastus oli vähän vähemmän aikaa vievää ja ei ne kynnet musta ees niin hienoja vielä silloin ollut, niin monet kynnet oli helppo karsia poiskin kokonaan. :D Tykkäsin ihan sikana tehdä kirjaa ja paljonhan tossa on vaihtoehtoja kirjan muokkaamiseen! Kyllä siinä hurahti ihan älyttömän kauan kun tota kirjaa tein! Mutta tyytyväinen olin myös värikkääseen lopputulokseen ja tarkoitus ois viimeistään ens vuoden alussa rakentaa seuraavan vuoden kirja. Tässä ois nyt muutama vuosi kiinni otettavaa ja sit vois aina vuoden vaihduttua tehdä edellisvuodesta kirjan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiva idea tehdä jokaisesta vuodesta oma "kynsikerta" :D Mä laitoin tähän ihan sekaisin kaiken ikäisiä ja näköisiä lakkauksia, jaoittelin ne enemmänkin tyylin ja aiheen mukaan kuin tekoajan... Tuolla tavalla näkisi kyllä kehityksen kivasti ja olisi hauska aloittaa aina vuosi kynsikirjan teolla :D Hei laitappas säkin kuvia sitten valmiista kirjasta nähtäväksi! :)

   Poista
 3. Kynsikirjan kansi näyttää hienolta! Laitathan sitten kuvia valmiista kirjasta, kun postimies tuo sen perille? Olisi nimittäin kiva nähdä millainen siitä tuli. :)

  Olen käyttänyt tuota ohjelmaa pari kertaa kootessani kuvakirjoja matkoista. Aina 1-3 matkaa per kirja. Noiden kirjojen kokoaminen on kyllä hauskaa ja aikaa vievää puuhaa, kun unohtuu hifistelemään yhtä aukeamaa. Kynsikirja ei ihan heti tullut mieleen, mutta kiva idea! Minulla tosin ohjelma takkusi siten, että se ei suostunut lähettämään valmista kirjaa, vaan hukkasi osan kuvista (jotka siis olivat ihan oikeassa paikassa, alkuperäisetkin) ja jouduin latailemaan niitä kuvia uudelleen moneen otteeseen. Lopputulos oli kuitenkin ihana ja niin paljon helpompi, kuin irtokuvat kansiossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tietenkin laitan kuvia kirjasta sitten kun saan sen hyppysiini (ja kuvattua valoisaan aikaan)! :p

   ...Mun tekisi myös nyt mieli tehdä matkakirjoja, kun pääsin kirjanteon makuun! Olisi vain ollut parempi tehdä heti silloin matkan jälkeen, kun tapahtumat ja paikat olivat vielä tuoreessa muistissa. Saisi helpommin tekstiäkin kirjan täytteeksi! :D

   Höh, outoa että sulle tuli ongelmia ohjelman kanssa. :-o Mulla oli nimittäin monta päivää tuo ohjelma auki koneella, kun vähitellen aina väsäilin kirjaa, mutta ei kertaakaan tullut mitään onglemia tai takunnut mitenkään. Onneksi kuitenkin sait lopulta kirjan tilattua! :)

   Poista

Kommentinne ovat tervetulleita, joten älkää ujostelko! :)

You can also leave your comment in English! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...